Vastaanotto seuraavissa toimipaikoissa:

 

Evidensia Toijala

Hämeentie 64, 37800 Akaa

puh. 020 1800830

Myös nettiajanvaraus

 

Eläinklinikka Hakametsä

Sammon valtatie 7, 33530 Tampere

puh. 03 3143 6600

Myös nettiajanvaraus

 

Evidensia Hämeenlinna

Sähkömestarintie 2, 13130 Hämeenlinna

puh. 020 1750080

 

Ajanvaraus suoraan klinikoilta.

 

Voit seurata eläinfysioterapian ajankohtaisia tapahtumia ja uutisia facebookissa (Eläinfysioterapeutti Kati Kallio). 

 

 

Suomen Eläinfysioterapeutit ry:n sivuilla lista Suomessa toimivista eläinfysioterapeuteista.

 

 

 

 

Koulutukseni:

Fysioterapeutti, Tampereen terveydenhuolto-oppilaitos 1999

Eläinfysioterapian erikoistumisopinnot, Lahden ammattikorkeakoulu 2003

Terveystieteiden maisteri, pääaineena fysioterapia ja sivuaineina biomekaniikka ja liikuntafysiologia, Jyväskylän yliopisto 2005

Lääketieteellinen akupunktuurikoulutus fysioterapeuteille, Orton Helsinki 2009-2010

Eläinakupunktiokoulutus eläinfysioterapeuteille, Yliopistollinen eläinsairaala Helsinki 2015.

Faskiamanipulaatio SOMTY, taso 1 syksy 2016, taso 2 kevät 2017.

Faskiamanipulaatio, koirat, taso 1, syksy 2016. taso 2 kevät 2017.

 

Teen tällä hetkellä eläinfysioterapiaa tietyillä eläinklinikoilla Tampere - Akaa - Hämeenlinna -akselilla ja hoidan vain pieneläimiä.

 

Eläinfysioterapiasta:

Eläinfysioterapian tavoitteena on sekä terveiden että sairaiden eläinten liikkumis- ja toimintakyvyn tukeminen ja edistäminen. Eläinfysioterapeutin asiakaskunta koostuu pääasiassa hevosista ja koirista. Kuntoutuksen tarvetta voi kuitenkin esiintyä myös mm. kissoilla, tuotantoeläimillä sekä eksoottisilla eläimillä. Eläinfysioterapian tärkeimpiä kohderyhmiä ovat ortopediset ja neurologiset potilaat sekä urheilevat eläimet.

Eläinfysioterapiaa tarvitaan esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

- Rasitusvammat ja muut vauriot lihaksissa, nivelissä ja jänteissä

- Tapaturmat

- Erilaisten kirurgisten toimenpiteiden jatkokuntoutus, esimerkiksi polven ristisideleikkaukset, selkäleikkeukset

- Murtumien jatkokuntoutus

- Rakenteelliset heikkoudet

- Ikääntyminen ja sen mukanaan tuomat ongelmat

- Neurologiset sairaudet

 

Eläinfysioterapian tavoitteita:

- Kivun lievitys

- Liikelaajuuksien/liikkuvuuden palauttaminen ja ylläpito

- Oikeiden liikemallien, lihasvoiman ja koordinaation palauttaminen ja ylläpito

- Toimintakyvyn parantaminen

- Tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja –vammojen ennaltaehkäisy

- Syntyneiden vammojen ja ylikuormitustilojen oireiden lievitys ja nopeampi kuntoutuminen

- Sekundaaristen vaurioiden ennaltaehkäisy

- Hyvän lihastasapainon kehittyminen

 

 

 

Eläinfysioterapiassa sovelletaan tietoja ja käytännön taitoja, joita käytetään ihmisfysioterapiassa. Eläinfysioterapeutilla on käytössään useita menetelmiä ja välineitä, joilla eläintä voidaan hoitaa ja kuntouttaa.Tällaisia menetelmiä ovat esimerkiksi:

- Manuaalinen terapia, joka sisältää hieronnan, venyttelyt, mobilisaatiot ja manipulaation

- Fysikaalinen terapia, johon kuuluu sähköhoidot, lämpö- ja kylmähoidot, ultraäänihoito, laserhoito

- Terapeuttinen harjoittelu

- Vesiterapia

- Erilaiset lastat, tuet ja muut apuvälineet

- Ohjaus ja neuvonta

- Akupunktio

Onnistunut ja tuloksekas eläinfysioterapia on tiivistä yhteistyötä eläinlääkärin, terapeutin ja eläimen omistajan/hoitajan välillä.

 

 

AKUPUNKTIO ELÄINFYSIOTERAPEUTIN TYÖVÄLINEENÄ

 

Ihmisten parissa fysioterapeutit ovat käyttäneet akupunktiota jo pitkään esimerkiksi ja tuki- ja liikuntaelimistön kiputilojen hoidossa. Vuodesta 1995 Suomen Lääkäreiden Akupunktioyhdistys on järjestänyt akupunktiokoulutusta fysioterapeuteille yhdessä Suomen Fysioterapialiiton ja FYSI ry:n kanssa.  Tammikuussa 2015 järjestettiin ensimmäinen eläinfysioterapeuteille tarkoitettu eläinakupunktiokoulutus Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa. Koulutukseen osallistuvilla eläinfysioterapeuteilla oli pohjalla humaanipuolen akupunktiokoulutus. Näin koulutukseen osallistuneet eläinfysioterapeutit saivat yhden työvälineen lisää eläinten hoitoon.

 

Eläinfysioterapeutit hoitavat akupunktiolla samoja vaivoja ja sairauksia kuin mitä hoitavat muilla fysioterapian keinoilla.  Usein akupunktio on yksi hoito muiden joukossa ja akupunktioon lisäksi eläin saa myös muuta fysioterapiaa ja esimerkiksi kotijumppaohjeita.  Eläinfysioterapeutin vastaanotolla akupunktiossa käyvät esimerkiksi nivelrikkopotilaat ja muista nivelvaivoista kärsivät eläimet sekä selkäpotilaat.  Kivun hoito on yksi akupunktion tärkeimmistä käyttöalueista. Akupunktiolla voidaan lievittää lihaskipuja ja –jännityksiä, nopeuttaa vammoista ja leikkauksista toipumista, jopa parantaa suorituskykyä. Monilla kuntoutuspotilailla on kipua, joka vaikuttaa eläimen liikkumis- ja toimintakykyyn. Kun lievitetään kipua, voidaan liikkua ja harjoitella paremmin jolloin kuntoutuminen nopeutuu. Myös halvauspotilailla ja muilla neurologisilla potilailla on saatu hyviä tuloksia akupunktiolla.

Eläimen kanssa ei tarvitse erikseen valmistautua akupunktiohoitoon. Eläimelle voi ottaa mukaan oman peiton/alustan, jos eläin kokee sen rauhoittavaksi. Omistaja on mukana pitämässä eläintä aloillaan. Omia makupaloja voi olla mukana, jotta eläimen huomion saa tarvittaessa toisaalle neulojen laitoin aikana. Eläinfysioterapeutti kerää esitiedot ja tekee oman fysioterapeuttisen tutkimuksen ennen hoitoa. Suositeltavaa on, että eläimellä on eläinlääkärin tekemä diagnoosi vaivasta. Eläintä ei rauhoiteta hoidon ajaksi eikä karvoja ole tarpeen ajella. Akupunktioneulat ovat erittäin ohuita ja suurimmaksi osaksi eläimet eivät edes huomaa niiden laittoa. Neulojen annetaan olla paikoillaan noin 20-30 minuuttia. Eläin saa liikkua tänä aikana, mutta toki jos eläin esimerkiksi ravistelee, neulat saattavat irrota. Useimmiten eläin rauhoittuu, rentoutuu ja jopa nukahtaa hoidon aikana. Aivan kaikki eläimet eivät hyväksy akupunktiohoitoa neuloin, mutta tällöin akupunktiopisteitä voidaan käsitellä esimerkiksi laserilla tai akupainannalla.

Akupunktiohoidon jälkeen eläin on samana päivänä tavallisesti väsyneempi ja nukkuu normaalia enemmän. Eläimen onkin annettava siis levätä. Aineenvaihdunta vilkastuu ja eläin juo ja virtsaa ehkä tavallista enemmän. Seuraavana päivänä eläin on tavallisesti pirteämpi ja iloisempi. Tällöin ei ole hyvä antaa eläimen rasittaa itseään liikaa. Pieni osa potilasta voi olla hoidon jälkeen huonompia. Tämäkin on kuitenkin hyvä merkki hoidon vaikuttavuudesta ja hoitoa kannattaa jatkaa. Toki kaikki vaikutukset ovat aina yksilöllisiä.